Columns

Maandelijks nieuwe bijdragen en inzichten over zoekmachinestrategiën.

Wordt je Flash website gevonden?

Flash is stoer, flitsen en hip. Je kunt er de meest fantastische websites in maken, maar wat vinden de zoekmachines er eigenlijk van?

We kennen ze allemaal wel mooie flitsende sites met muziek, animaties, bewegende navigatie, video en ga zo maar door. Adobe's Flash worden de meest fantastische zaken ontwikkeld.

SWF bestandsformaat

Voor het weergeven van Flash in een website wordt een SWF bestand in de HTML pagina geplaatst. SWF, oftewel ShockWaveFlash, is een bestandssoort waarin multimedia en vectorbestanden gebruikt kunnen worden. De inhoud kan met 'Action Script' opdrachten of acties uitvoeren (animaties, navigatie, etc.)

De bezoekers van Flash websites moeten, voordat de website goed bekeken kan worden, de 'Adobe Flash Player' installeren, die gratis door Adobe Systems ter beschikking wordt gesteld.

Sommige systeembeheerders staan automatische installatie en updates van dergelijke 'plugins' niet toe, waardoor er altijd bedrijven zullen zijn die het SWF formaat, en daarmee complete websites, niet kunnen bekijken.

Daarnaast is er een groot aantal mobile apparaten waarop geen Flash player beschikbaar of geïnstalleerd is.

Zoekmachines en Flash

Waar HTML gebaseerde webpagina's tekst bevatten die gestructureerd zijn opgemaakt met HTML-tags (de bekende koppen h1, H2, H3 etc.) die de zoekmachines extra informatie verstrekken over het belang van de inhoud, heeft Flash content dit niet. Toch kunnen zoekmachines wèl de teksten in een SWF lezen.

De technische mogelijkheden hierin zijn nog niet optimaal en bestaan pas sinds 2008. Adobe en Google werken samen aan de ontwikkeling om de indexatie van Flash content te verbeteren.

Teksten en links uit een SWF worden dus geïndexeerd door zoekmachines en er zijn ook webpagina's met een hoge pagerank die alleen Flash bevatten.

Drempels en valkuilen

Toch is de indexering van SWF bestanden nog lang niet op het niveau van HTML. In HTML heeft unieke content meestal ook een eigen unieke pagina. Lekker overzichtelijk. In Flash zit de content allemaal in één bestand of in (xml)bestanden die in de SWF geladen worden. Meestal heeft deze content geen unieke locatie.

Om een betere score te halen met een Flash gebaseerde website, moet unieke content daarom voorzien worden van een unieke url. Op dit moment kan dit in Flash alleen door gebruik te maken van bijvoorbeeld SWFAddress: een techniek waarmee een bepaalde positie in de Flash animatie, wordt aangemerkt als unieke url.

Deze techniek moet echter wel op een doordachte manier worden toegepast, omdat bezoekers niet het geduld hebben om te wachten tot de complete Flashcontent is geladen voordat hun zoekwoord tevoorschijn komt. Ook mag een SWF niet via Javascript geladen worden, omdat bijvoorbeeld Google geen Javascript indexeert, en de Flashcontent dan dus overslaat.

Maar ik wil tóch Flash!

Afhankelijk van je doelstelling kun je tóch kiezen voor een Flash-website. Er zijn in de moderne browser verschillende mogelijkheden om Flash en HTML goed te combineren. Met het gebruik van transparantie kun je bijvoorbeeld een (transparante) SWF bovenop je HTML content leggen. Je houdt hierbij de meer SEO mogelijkheden door ook 'gewone' HTML-content te plaatsen.

Ook kunnen specialisten Flash websites zo programmeren dat het maximale er uit gehaald wordt, wat betreft zoekmachineoptimalisatie. Omdat Flash echter en combinatie is tussen design en techniek is het niet altijd eenvoudig om een ontwikkelaar te vinden die alle benodigde aspecten tot in de puntjes beheerst en hiervoor aantoonbare voorbeelden heeft.

Daarnaast kun je door te testen in een website met HTML én Flash content verdeeld over verschillende pagina's meten en beoordelen wat voor jou de beste oplossing is.

Goede Flash programmeurs, met verstand van SEO zijn dungezaaid en kostbaar. En om nu je e-commerce project in handen van de eerste de beste te geven...

Ga niet over één nacht ijs en probeer een team van adviseurs te verzamelen om tot een passend besluit en een voorspelbaar resultaat te komen!

Wacht rustig af. Internet blijft zich verder ontwikkelen, dus in de toekomst worden goed indexeerbare en SEO Flash sites wel mogelijk. Alleen nu even niet.!
Dennis Oosting
17-03-2010
Terug

Columns over Website optimalisatie