Columns

Maandelijks nieuwe bijdragen en inzichten over zoekmachinestrategiën.

Verschillende mobiele platforms in de markt: welke App?

Er zijn verschillende mobiele platforms, zoals iPhone, Android, Windows Mobile en meer. Maar welk platform het populairst is, kan niet eenvoudig beantwoord worden.

Zo wordt de keuze voor het platform waarvoor een App ontwikkeld moet worden moeilijk.

Of toch niet?

Platform en toestel

De combinatie van platform en toestel speelt voor de consument een groot belang. Waar Nokia met Symbian als OS tot voor kort wereldmarktleider was, neemt nu iOs op de iPhone en Android op Google, HTC, Motorola en Samsung een grote vlucht.

Android en iOs worden dan ook als de twee belangrijkste mobiele platforms aangemerkt en hebben in 2010 een snelle groei doorgemaakt.

Mobiel OS en Apps

Bij het ontwikkelen van Apps worden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo groeit de App Market voor Android op dit moment sterk, maar is het aantal downloads nog lang niet zo hoog als bij Apple.

Midden 2010 had Apple naar eigen zeggen zo'n 200.000 Apps in de App Store, tegenover een 30.000 bij Google.

Strategische keuzes

De beste kaarten liggen op dit moment op tafel voor iOs en Android. Blackberry OS van RIM zet een dalende koers in en lijkt hiervan de dupe te worden.

Symbian, het OS van Nokia eindigd zelfs onder RIM. Google heeft dan ook goede hoop dat Nokia de overstap gaat maken naar Android. Wanneer Nokia er inderdaad voor kiest om Android te gaan gebruiken, dan zal dit vooral in de V.S. een grote impact hebben. In Nederland komt het mobiele internetgebruik voor december 2010 uit op 53,6 procent voor iOS, waarbij het marktaandeel van Andoid zich lijkt te stabiliseren.

Keuzes bij app ontwikkeling

Wanneer er plannen zijn om een App te (laten) ontwikkelen, moet er dus een keuze gemaakt worden voor een passend platform. iOS en Android hebben op dit moment de beste papieren in huis.

Lees meer over App ontwikkeling

Bronnen: Nu.nl, publishr.nl, MacObserver.com, WebWereld.nl, ComScore,com
Dennis Oosting
13-01-2011
Terug

Columns over Website optimalisatie

Uw eigen App?