Columns

Maandelijks nieuwe bijdragen en inzichten over zoekmachinestrategiën.

U bevindt zich hier : ColumnsSaaS

SaaS

SaaS (Software as a Service) maakt de laatste jaren een grote groei door. Bij SaaS koop je dan ook geen software, maar een dienst.
De omschrijving van de mogelijkheden die de dienst biedt (in relatie tot deze website, bijvoorbeeld een Content Management Systeem) ligt bij de oplevering vast. Voor het gebruik van de dienst (Lees: CMS) wordt een maandelijks vergoeding gevraagd. Meestal zijn er voor aanvang van de dienst opstart- of configuratiekosten van toepassing.

Een SaaS dienstverlener kan zijn software baseren op zowel Open- als Closed Source Software. Het verschil hiertussen heb ik in een vorige bijdrage toegelicht.

SaaS op Closed Source

Om dat SaaS een dienstverlening is, hoeft er niets ondehouden te worden. Updates, beveiligingspatches of serveronderhoud worden allemaal geregeld. Een voordeel dus voor organisaties die niet over een eigen IT-afdeling beschikken.

Je kiest eenvoudig de passende dienstverlening en hebt dan geen omkijken naar bovengenoemde updates, onderhoud, servicecontracten, IT-mensen etc.

SaaS op Open Source

Als de SaaS oplossing op Open Source Software gebaseerd moet worden, moeten er afspraken gemaakt worden over de Server waarop de SaaS oplossing draait, wie het onderhoud gaat doen, wie de hardware levert, etc.

Voordelen SaaS t.o.v. Open Source

Als er gekozen moet worden tussen SaaS en Open Source dan zijn er paar belangrijke punten in het voordeel van SaaS:

  • Kosteneffectiviteit: SaaS is een dienst op afroep: als je de dienst niet nodig hebt, huur je 'm niet. Dus geen onnodige investering in dure hardware of technische infrastructuur.
  • Veiligheid: SaaS oplossingen worden meestal aangeboden vanuit veilige en betrouwbare datacenters met redundantie, backups en gegarandeerde up-tijd.
  • Licentie: Sommige Open Source applicaties eisen redistributie van verbeteringen en mogelijkheden naar het publiek. De kans is dus aanwezig dat maatgemaakte mogelijkheden op straat komen te liggen zodat iedereen ze kan gebruiken. Ook de concurrent. Bij SaaS wordt dit risico beperkt, omdat aan de ene zijde de oplossing wordt gehuurd en aan de andere zijde maatwerkopties afgeschermd kunnen worden.
  • Upgrades: De Open Source community werkt natuurlijk continu aan verbeteringen en meer mogelijkheden van de Software. Maar afhankelijk van de provider worden deze verbeteringen en updates slechts tegen betaling uitgevoerd.
    Bij de meeste SaaS oplossingen ligt dit anders. Zij nwillen hun gebruikers de meest optimale vorm van de dienst aanbieden an hanteren daarbij een progressieve vorm van upgrades en updates.
  • Maatwerk: SaaS oplossingen zijn bijna altijd gebaseerd op één basis. Hierdoor zijn aanpassingen en upgrades naadloos en betrouwbaar uit tevoeren. Door de hoeveelheid ontwikkelaars die samen aan één Open Source project werken krijg je hier regelmatig het tegenovergestelde.

SaaS en Open Source hebben beide een passende plaats in de huidige markt verworven. De juiste keuze is sterk afhenkelijk van de wensen en eisen. Beide hebben voor- en nadelen. Zorg bij een keuze voor de juiste informatie en begrip van de mogelijkheden, voordt de beslissing wordt genomen.

Dennis Oosting
11-06-2010
Terug

Columns over Website optimalisatie