Columns

Maandelijks nieuwe bijdragen en inzichten over zoekmachinestrategiën.

Open of Closed Source Software

Een keuze die vaak gemaakt moet worden: "gratis" Open Souce of betaalde Closed Source Software. Beide hebben voor en nadelen, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Open Source Software

Open Souce Software (zoals Redhead Linux, Open Office, maar ook Joomla en Typo3) zijn vrij te gebruiken, aan te passen en te distribueren onder vastgestelde omstandigheden.

Closed Source Software

Closed Source Software wordt ontwikkeld door één persoon of bedrijf. Alleen het programma dat je op de computer installeert, wordt geleverd. Dus de broncode blijft het geheim en eigendom van de programmeur(s). Je mag het programma meestal niet verder distribueren of aanpassen, tenzij je hiervoor toestemming hebt.

Software met welk doel?

Het doel van Closed Source Software is meestal recht-toe-recht-aan: de ontwikkelaar maakt een product en verkoopt dit. De kopers mogen het niet distribueren en hoe de software werkt wordt geheim gehouden. Als iemand iets doet met de software wat niet toegestaan is kan de ontwikkelaar juridische stappen ondernemen.

De doelen bij Open Source Software zijn vaak niet zo voor de hand liggend. Er zijn Open Source Ontwikkelaars die commerciële software schrijven en dit gratis weggeven. De redenen zijn uiteenlopend van 'passie voor computers', naar 'bijdragen om een verschil te kunnen maken' tot 'niet-afhankelijk willen zijn van een producent'.

Licentie

Open Source Software en haar ontwikkelaars worden beschermt door de GPL (General Public Licence). Software uitgegeven onder deze GPL kan vrij gebruikt en weggegeven worden, zolang je niet claimt het gemaakt te hebben. Hiermee wordt voorkomen dat de software weggekaapt kan worden.

Aanpassen

GPL software mag naar eigen inzicht door ontwikkelaars aangepast worden.Bijvoorbeeld in opdracht van een klant. Ze mogen deze klant dan de software éénmalig verkopen. De klant kan de aangepaste software weer onder de GPL licentie aanbieden (kosteloos) met een opgave van de gewijzigde delen. De software wordt dan 'as is' aangeboden, zodat een gebruiker er geen rechten aan kan ontlenen wanneer e.e.a. niet werkt.

Juiste Keuze

De juiste keuze is afhankelijk van wat de eindgebruiker verwacht. Een vergelijkeing van de sterke en zwakke kanten van de geboden oplossingen ligt dan voor de hand.

Voor beide oplossingen valt iets te zeggen. Als je geen doorgewinterde computergebruiker bent, ligt Closed Source voor de hand. Qua gebruiksgemak, trainingsmogelijkheden, documentatie en support is alles (meestal) al geregeld.

In een Open Source project zijn bovengenoemde vaak een onderdeel van het ontwikkeltraject en kunnen dus een (groot) deel van de begroting beslaan. Het voordeel bij Open Source voor de ervaren gebruikers is dat er online veel over de verschillende varianten te vinden is. Hiervoor moet de gebruiker dan wel de nodige aktie zelf ondernemen.

Dennis Oosting
10-06-2010
Terug

Columns over Website optimalisatie